Preskočiť na obsah

Čo je to vlas.

    Vlasy sú keratinizovanými produktami kože s typickou štruktúrou, mechanickými a chemickými vlastnosťami. V centre vlasu je medula, ktorá môže byť kontinuálna, diskontinuálna alebo absentuje. Okolomeduly je kortex tvorený prolongovanými keratinizovanými bunkami s pigmentom. Na povrchu je kutikula formovaná plochými bunkami s voľnými koncami smerom k distálnemu koncu vlasu. Bunky kutikuly spolu s vnútorným obalom upevňujú vlas vo folikule .

    Na hlave máme asi 100 000 – 150 000 folikulov. U detí je ich hustota 500 – 700 na cm 2 , vekom hustota folikulov progresívne klesá a u dospelého človeka je asi 250 – 350 vlasových folikulov na cm 2. Vo vysokom veku už k ďalšej redukcii počtu folikulov nedochádza. Počas svojho života vyprodukuje jeden vlasový folikul 20 – 30 vlasov.

    hair_structure_01
    Vlas je mŕtvy materiál, ale pritom rastie niekoľko rokov. Vlasy vyrastajú na báze anagenézy – regenerácie zničených častí štartom z časti zachovalej.
    Folikulárny cyklus je špecifický pre každý folikul a nezávislý od ostatných folikulov. Vlasové folikuly majú 12-hodinovú mitotickú aktivitu, najmä v noci a počas spánku. Iba vlasy brady a predlaktí majú rytmus cez deň. Vlasy rastú najviac medzi 16 – 46 rokom života, potom rast postupne upadá.

    vypadavanie vlasov
    Jednotlivé fázy rastu vlasov sa nazývajú ana gén, katagén a telogén. Pre cyklus výmeny vlasov v oblasti kapilícia platí zákon tzv. „troch“: 3 roky fáza
    rastu – anagén, 3 týždne prechodná fáza – katagén, 3 mesiace telogén – fáza počas ktorej vlas vypadne, aby bol ihneď nahradený novým vlasom.