Preskočiť na obsah

Správna kefa na vlasy, radosť sa učesať

    To co platí o hřebenech, platí obdobně pro kartáče – rozhodující je zakoupit ty nejvhodnější. Nesouvisí to ani tak s cenou, jako v prvé řadě s kvalitou štětin. Ty totiž nemají být ani ostré, ani hrubé. Snadno si to vyzkoušíte na hřbetě vlastní ruky: jestliže při dotyku pocítíte nepříjemné škrábání, lze s jistotou říci, že se kartáč nehodí ani na Vaše vlasy. Podobně jako u hřebenů by konečky měly být zaoblené či kulaté.

     

    Přirozeně dostaneme kartáče v rozmanitých cenách. Obecně platí, že čím je kartáč dražší, tím je také kvalitnější. K jeho výrobě se totiž používají pouze konce štětin, které jsou jemné, měkké a ohebné. Levné kartáče naproti tomu bývají značně hrubé.

     

    Pro kvalitu kartáče není rozhodující materiál rukojeti. Bývá ze dřeva, umělé hmoty nebo z některého jiného ušlechtilého materiálu. Ostatně z dříve používaných materiálů pro rukojeti zůstal pouze buvolí nebo irský roh, všechny ostatní byly na základě mezinárodní dohody o ochraně přírodních druhů zakázány.

     

    K čemu můžeme kartáč použít? Kartáče k fénování mají například vždy štětiny řídce osázené, protože pro mokré vlasy je velká zátěž, musí-li se pramen po prameni pročesávat hustými štětinami. Kromě toho mají kartáče pro foukání většinou hřbet s velkými otvory, aby jimi mohl vzduch z fénu snadno proudit. Tak se vlasy během kartáčování a tvarování dále vysušují. Také kartáče pro přirozené kadeře mají od sebe štětiny dostatečně vzdálené a na koncích jsou navíc opatřené kuličkami.

     

    Pouze tak máme jistotu, že se štětiny nezapletou do změti kadeří a nebudou vytrhávat vlasy. Ten, kdo horuje pro drátěné kartáče, musí dbát na to, aby jednotlivé štětiny měly oblé konečky, a nedocházelo tak k poškozování vlasů. Kromě toho musí být posazené v gumovém polštářku, aby byla chráněna pokožka hlavy.

     

    Co byste si měly zapamatovat:

    Štětiny musí být na koních kulaté a nesmějí škrábat.

    Čím řidčeji jsou štětiny osázené, tím lépe.

    Pro fénování jsou vhodné kartáče snadno propouštějící vzduch.

    K foukání se nejlépe hodí polokulaté nebo kulaté kartáče s dobře tvarovanou a ne kluzkou rukojetí.

    K rozčesávání přirozených kadeří nebo zacuchaných vlasů potřebujeme kartáč se štětinami řídce osázenými a opatřenými kuličkami.

    kefa_na _vlasy