Preskočiť na obsah

Keď vlasy vypadávajú

    Treba najprv zodpovedať niekoľko otázok:

    KDE? Na akom mieste hlavy sa vlasy prerieďujú (mužský typ plešatenia, difúzne padanie vlasov, v ložiskách).

    KEDY? Po strese, po pôrode, po prekonanom ochorení, po operácii.

    AKO? Pri padaní vlasov sa pacient často snaží presvedčiť, že stav je veľmi vážny, lebo mu vlas vypadáva aj s cibuľkou. Každý vlas vypadne vždy celý, aj s cibuľkou. Vlas, ktorý nemá takéto zakončenie, nie je vlas vypadnutý, ale odlomený. Je tiež rozdiel, či zvýšené padanie vlasov pozorujú pacienti na vankúši, šatách alebo pri umývaní a česaní. Prvá forma je vážnejšia, pri druhej forme môže ísť dokonca iba o fyziologickú výmenu vlasov.

    PREČO? Zmena česania, trvalá, vytrhávanie vlasov.

    Formy vypadávania vlasov

    Sú 3 možnosti, z ktorých si môžeme vybrať tú svoju: hormonálne, difúzne, ložiskové.

    Hormonálne podmienené padanie vlasov – tzv. mužský typ plešatenia, je podmienené padanie vlasov ktoré, u mužov i žien, spôsobujú mužské pohlavné hormóny, ktoré sa v bunkách cielených orgánov – buniek vlasového folikulu – premieňajú zo slabých hormónov na silné hormóny. Hladina hormónov v krvi nie je zvýšená, ide len o zvýšenú premenu na periférii a zvýšenú citlivosť buniek folikulov na tieto hormóny. Vyskytuje sa rovnako u mužov i žien, ale u žien nikdy nevedie k úplnej plešatosti.

     

     

    U mužov sa rozlišuje 5 až 8 stupňov vyjadrujúcich rozsah padania vlasov. Pri prvom stupni sa začínajú vytvárať kútiky, postupne ustupuje implantačná línia, tvorí sa plešina na vertexe hlavy a pri poslednom stupni napokon zostáva len úzky pruh vlasov v tvare konského kopyta.

    U žien má padanie vlasov tri stupne s postupným prerieďovaním vlasov na temene, s presvitaním pokožky hlavy, ale vždy so zachovanou implantačnou líniou.

    Za normálnych okolností nemá žena v menopauze dôvod na stratu vlasov, pretože ováriá sú prítomné, i keď hypofunkčné. Pribúdajúcim vekom však už môže dôjsť v dôsledku zníženej hladiny estrogénov k výraznému preriedeniu vlasov v centrálnej parietálnej oblasti.

    U mužov i žien sa však vlasy nielen prerieďujú, zároveň sa mení aj kvalita vlasu, ktorý sa stáva jemnejší, tenší. Terminálny vlas sa tak mení na velusový. Výnimočne môže vzniknúť padanie vlasov u mužov ženského typu a naopak.

     

    V liečbe mužov sa používajú lokálne aplikované prípravky obsahujúce minoxidil alebo niektoré hormóny. Na trhu sa objavil i liek s obsahom účinnej látky finasteridu. U žien účinkuje antikoncepcia obsahujúca antiandrogény alebo gestagény III. generácie, a lokálne prípravky s obsahom monoxidilu alebo hormónov.

    K difúznemu padaniu vlasov v rozsahu celej vlasatej časti hlavy môže byť pri nedostatku železa, zinku, pri niektorých chronických ochoreniach, pri ochorení štítnej žľazy, pri zle vyváženej cukrovke.

     

    Známe je vypadávanie vlasov po pôrode. V tehotenstve je fyziologicky zvýšená hladina estrogénov a vzniká nepomer medzi estrogénmi a androgénmi. Za jeden až štyri mesiace po pôrode sa do fázy padania dostanú všetky vlasy, ktoré mali vypadnúť už predtým. Tento stav vlasov môže pretrvávať až jeden rok, no zvyčajne sa končí po 6 mesiacoch. Pretože ženy po pôrode často priberú na váhe, pridáva sa niekedy ešte aj padanie vlasov spôsobené hypokalorickou diétou. Liečba väčšinou nie je potrebná, vhodné je však pridať lokálne podporujúce látky, nahradiť nedostatok vitamínov a skontrolovať hladinu železa v krvi. K zvýšenému padaniu vlasov často dochádza asi mesiac po ukončení ochorenia s vysokými teplotami.

     

    Difúzne padanie vlasov sa však objavuje aj po strese, akútnej anxiete (chorobnej úzkosti), pri depresii a tiež pri prísnej hypokalorickej diéte asi do 1 – 6 mesiacov od jej začatia. Z liekov, ktoré môžu viesť k padaniu vlasov, sú najčastejšie antikoagulanciá u liekov na potlačenie ovulácie, amitryptilin, carbamazin, vitamín A vo vysokých dávkach, nikotínová kyselina, tálium.

     

    Ložiskové padanie vlasov

    Pri tomto type padania vlasov sa v oblasti vlasatej časti hlavy alebo i v obočí, na riasach, brade alebo kdekoľvek na tele vytvárajú ložiská približne okrúhleho tvaru bez vlasov. Ložiská niekedy splývajú a ovlasenie môže chýbať kompletne na celom tele. Príčinou môže byť zle korigovaný zrak, fókusy napríklad v mandliach, poruchy imunity organizmu, poruchy činnosti štítnej žľazy.

     

    Zmeny vlasového stvolu

    Niekedy padajú vlasy, pretože sa zmenila štruktúra vlasu. Najčastejšou abnormalitou vlasového stvolu je vznik uzlíkov a štiepenie vlasov na končekoch. Príčinou je tzv. weathering (od anglického slova počasie), pod ktorým sa rozumie pôsobenie vlhka, sucha, zimy, tepla, slnka, mrazu a iných faktorov na vlas.