Preskočiť na obsah

Ochorenia vlasov a vlasovej pokožky I. – Alopecia androgenetica

    Alopecia

    Každá porucha vlasov týkajúca sa ich kvality alebo kvantity je ihneď viditeľná a pre väčšinu ľudí nepríjemná. Denne vypadne asi 50 – 100 vlasov. Ak je strata vlasov väčšia a trvá dlhšie, vlasy rednú a dochádza ku transparencii pokožky hlavy.

     

     

    Alopecia androgenetica

    Najbežnejší typ padania vlasov je tzv. mužská plešatosť – Alopecia androgenetica. Ide o špeciálny typ alopécie s predpokladanou špecifickou senzitivitou vlasových folikulov na cirkulujúce androgény. Vo vlasovom folikule sú dôležité dva enzýmy: aromatáza a 5α reduktáza. Testosterón sa dostane k bunke vlasového folikulu, naviaže sa na androgenický receptor a formuje aktivovaný komplex. Obsah DNA sa znižuje, a tým aj množstvo mitóz v matrixových bunkách folikulov. Postupne dochádza k redukcii folikulárnej matrix a dermálnej papily a tým je folikul progresívne menší.
    Miniaturizovaný folikul produkuje stále tenší vlas bez meduly a pigmentu až vlasový folikul postupne zanikne.
    Histologicky je znakom evolúcie prítomnosť indeterminovaných folikulov s intermediálnou veľkosťou, ktoré sa nachádzajú medzi folikulami produkujúcimi terminálny vlas a folikulami produkujúcimi velusový vlas.
    Alopecia androgenetica sa vyskytuje rovnako u mužov aj žien, s tým rozdielom, že u ženy nikdy nedôjde ku vzniku úplnej plešiny ako u muža.

    Androgenetická alopécia u mužov (MAGA – male androgenetic alopecia) začína zvyčajne v oblasti kútov, neskôr sa implantačná línia (miesto nad čelom, kde vlasy začínajú rásť) posúva smerom dozadu, postupne sa vytvorí plešaté ložisko na vertexe hlavy a nakoniec zostáva plešina so zvyškom vlasov na bokoch hlavy, na záhlaví a nad ušami v tvare podkovy.
    Prvou štúdiou zaoberajúcou sa mužským typom plešatenia bola práca Hamiltona v r. 1942. Ochorenie rozdelil na 8 stupňov, ktoré sa akceptovalo až do doby, kým sa ochorením začali zaoberať iní. Niekoľko ďalších autorov navrhlo iné rozdelenia, ktoré sa však neakceptovalo. Zrejme najvhodnejšie je rozdelenie podľa Eblinga. Má 5 stupňov s postupným ubúdaním vlasov v centrálnej parietálnej oblasti a na vertexe.
    Liečbou možno čo to zachrániť u typov I – III, na typ IV je vhodné chirurgické riešenie a pri type V môžeme len rezignovať.

    androgenetic alopecia
    U žien (FAGA – female androgenetic alopcia) je postup padania vlasov iný. Implantačná línia sa nemení, ale ovlasenie na temene sa postupne prerieďuje až nakoniec medzi vlasmi, menej alebo viac, presvitá pokožka hlavy. V r. 1977 modifikoval Ludwig tri stupne androgenetickej alopécie u žien.
    V prvom štádiu je ešte kamufláž pomocou dobrého účesu ľahká, v treťom štádiu sa už plešina prekryť nedá.
    Niekedy sa u mužov môže vyskytnúť plešatosť ženského typu – teda so zachovaním implantačnej línie (MAGA F) a naopak u ženy plešatosť mužského typu s kútikmi a posúvaním implantačnej línie (FAGA M).

    female androgenetic alopecia

    Diagnóza

    sa potvrdí trichogramom, v ktorom sa nachádza zvýšené množstvo telogénnych vlasov v parietálnej oblasti pri normálnej hodnote trichogramu v okcipitálnej oblasti.
    Androgenetický typ padania vlasov je po celom svete najčastejšou príčinou padania vlasov. U mužov sa obvykle začne objavovať koncom druhej dekády života, u žien v tretej dekáde. Faktom je, že vo veku 25 rokov dochádza u 25 % mužov k zreteľnému preriedeniu vlasov a u 50-ročných je viditeľný úbytok vlasov u 50 % mužov.

    Aké sú možnosti liečby?

    Prevažná väčšina mužov sa s faktom, že budú plešatí, bez problémov zmieri. Mnoho ďalších a veľa žien zúfalo hľadá možnosti liečby a schyľuje sa k mnohým, často nerozumným riešeniam. Lokálne je určitou pomocou dlhodobá aplikácia minoxidilu alebo prípravkov s obsahom kortikosteroidov.
    Celkovo je u žien riešením antiandrogénna terapia vo forme orálneho kontraceptíva s antiandrogénnym účinkom, pre mužov je určený perorálny prípravok s obsahom 1 mg finasteridu.

    Literatúra:
    Camacho F, Montagna W. Current concept and classifi cation. Male androgenetic alopecia. Trichology, Diseases of the pilosebaceus follicle. Aula Medica Group 1997: 325–342.
    Ludwig E, Montagna W. Female androgenetic alopecia, Trichology, Diseases of the pilosebaceus follicle. Aula Medica Group 1997: 343–355.
    Kaufman KD. Long – term (5 year) multinational experience with fi nasteride 1 mg in the treatment of men with androgenetic alopecia. Eur J Dermatol 2002; 12: 38–49.