Preskočiť na obsah

Prečo vypadávajú vlasy?

    Nájsť tú pravú príčinu vypadávania vlasov je často ťažké, a keď sa aj príčina nájde, lekár často skonštatuje padanie vlasov, ale nedokáže vypadávanie vlasov vyliečiť.

    Alopécia (vypadávanie vlasov) môže viesť k čiastočnej alebo úplnej plešatosti, môže postihovať časť alebo celú hlavu. Človek sa s ňou môže narodiť, alebo ju môže získať. Jednou z príčin sú horúčkovité ochorenia ako je brušný týfus, angína alebo rubeola. Vlasy začínajú vypadávať až po dvoch mesiacoch po infekcii. Narušenie vlasovej pokrývky trvá asi 6 týždňov a zvyčajne nevedie k trvalej plešatosti. Stav vlasov sa v tomto prípade časom upraví. Vlasy, ktoré opäť narastú, bývajú tvrdšie a hustejšie, niekedy prekvapí ich nová farba, alebo iná štruktúra. V súčasnosti sú plešatosti v dôsledku infekčných chorôb u nás zriedkavé.

     

    Častejšie sú plešatosti neinfekčného charakteru. Je to napríklad plešatosť pri poruchách štítnej žľazy. Začína sa náhlym prudkým vypadávaním vlasov, často v celých chumáčoch. Nové vlasy na mieste vypadnutých nedorastajú, ak sa pacient nelieči. Známe sú aj poruchy žliaz s vnútorným vylučovaním, to sú žľazy, ktoré vytvárajú hormóny .Tieto poruchy vedú (obyčajne u žien) k ďalším nežiadúcim dôsledkom, ako napr. rast fúzov a ochlpenia mužského typu. Prvým príznakom takéhoto vypadávania je tvorba lupín, ktoré vo väčších množstvách padajú na ramená. V tomto štádiu vlasy ešte nepadajú, padať začnú vtedy, keď sa lupiny prilepia na pokožku, zvýši sa vylučovanie mazu a vlasy padajú akoby boli naolejované. Aj ženy môže postihnúť plešatosť. Vzniká poruchou nadľadvín, keď sa ženské rysy zmenia na mužské.

     

    Ložiskové vypadávanie vlasov postihuje rovnako ženy aj mužov bez ohľadu na kvalitu vlasov a vek. Súvisí s poruchou vnútornej sekrécie. Účinky pohlavných žliaz sa prejavujú len na ženských vlasoch, to znamená, že nedostatok vaječníkového hormónu folikulárneho spôsobu je vypadávanie vlasov. V ľahších prípadoch Iožiskového vypadávania vlasov sa postihnuté miesta vyliečia bez následkov. Pri ťažších formách sa takmer vždy stretávame s poruchou menštruácie, preto v období prechodu, keď dochádza k vyhasínaniu hormonálnej funkcie vaječníkov, môže sa objaviť aj vypadávanie vlasov. Väčšinou sa však po prudkom začiatku vypadávanie zmierni.

     

    Usádzanie kolagénu vo vlasovom lôžku spôsobuje postupné zjemňovanie štruktúry vlasu a následné vypadnutie. Toto je najčastejšia príčina úbytku vlasov u mužov a žien, väčšinou po štyridsiatke.

     

    Existuje množstvo prípadov, keď vlasy vypadávajú pravdepodobne vplyvom duševnej nerovnováhy a psychického stavu pacienta vôbec. Takéto prípady sa liečia veľmi ťažko. Pri väčšom vypadávaní vlasov navštívte kožného lekára, ktorý zistí príčinu a podľa nej vám predpíše účinnú liečbu.